مسعود اصغرنژاد بلوچی
شعر و ادبیات امروز در چه فضای محتوایی نفس میکشد؟
محتوای شعر سپید و اشعار بیوزن بهطور عمده ادبیات امروز بیشتر سیاسی و آزادی طلبانه است. مطالبه گری اجتماعی و سیاسی محتوای اصلی این شعرهاست و کمتر عاشقانه اما تعداد کمی که یکی هم استاد محمدرضا عبدالملکیان هستند هنوز اشعارشان در فضای عاشقانه نفس میکشد؛ اما شعر امروز شعر جریان سازی نیست، شاملو جریان ساز بود امروز همه شاعران دنبالهرو هستند از مشهورترین آنها تا شاگردانی چون من.
چرا ادبیات امروز در درون بدنه خود به چالش رسیده است به زبان ساده شعر مخاطب کمی دارد؟
شعر امروز با توده مردم همراه نیست، ظاهراً لباس مطالبه گری به تن دارد اما این لباس زیادی مجلسی و بهاصطلاح لاکچری است. مطالبات اجتماعی از سطح دغدغه مردم خیلی فاصله دارد.
زمان مشروطه شعر خود را هماهنگ با خواستههای مردم کرد، از برج عاج نشینی و سبک فاخر فاصله گرفت و به میان مردم آمد. همان زمان شاعرانی که برای اهداف انقلاب با زبان شعر به کمک مردم آمدند مورد هجمه طبقه ادیبان بودند امروزه نیز همینطور است.
شاعرانی مثل سید اشرفالدین حسینی، میرزاده عشقی، ملکالشعرای بهار و … کسانی بودند که لحن فاخر را کنار گذاشتند و زبان همهفهم را وارد شعر کردند.
امروزه هم شاعرانی که بخواهند شعر بافهم ساده یا سهل و ممتنع بنویسند از طرف همصنفان خود متهم به عامهپسندی میشوند.
نه شعر بلکه داستان و هر نوشتاری اگر دچار دغدغههای سانتی مانتال باشد از مردم فاصله میگیرد، البته منظور این نیست محتوای زرد و سطح پایین باید تولید شود اما اهل قلم، همانگونه که حواسش به خواسته عمومی جامعه هست، باید نیمنگاهی به بالا بردن سلیقه مخاطب داشته باشد و این هر دو قابلجمع است و نقیض هم نیستند.
به نظر شما راهکاری وجود دارد تا شعر از دهه بندیها و دستهبندیها و جنسیت گرایی ها فاصله بگیرد؟
شعر از اندیشه میآید، مؤلف اگر مستقل بیندیشد و تجربه زیستی ش را در نوشتارش بیاورد از تمام وابستگیها رها میشود. اگرچه به نظر منتقدان هیچ شاعر و نویسنده و اساساً هیچ متفکری نمیتواند از قید ایدئولوژی حاکم، آزاد و مستقل بیندیشد اما تا حد زیادی میتوان استقلال فکری را حفظ کرد
تعداد زیاد شاعران صاحب کتاب امروز را مثبت میانگارید یا منفی؟
دید مثبتی ندارم، من از نسلی هستم که برای رسیدن به جایگاه هنری و ادبی بسیار تلاش میکردهاند چه زمانی که تئاتر کار میکردم که برای حضور بر صحنه بسیار زحمت میکشیدیم و چه حالا که میتوانم در ادبیات با زرد نویسی و ژانر نویسی و مطالب ترند شناخته شوم ولی راه طولانیتری را انتخاب کردهام. به نظر من عرصه ادبیات و تفکر شأن دارد این شأن به معنای آن نیست که فضا را بسته نگهداریم، بلکه برای ورود در باز باشد اما برای خروجی که همان کتاب یا هر محصول فرهنگی است باید سختگیری و مراقبه انجام شود. قرار نیست حالا که هر کسی میتواند به راحتی جواز نشر بگیرد و هر اثری را چاپ کند نویسنده و هنرمند هم همراه این جریان شود.
برای همین مردم به نویسنده و شاعر احترام میگذارند و شأن خاصی برایش قائلاند چون کار او را نتیجه تفکر و تعقل و تمرین فراوان همراه با مراقبه میدانند، اینگونه که نوشتن امری قدسی بهحساب میآید.
برخی برعکس اعتقاد به آزادی در این عرصه دارند که هرکس بگذارید بیاید حرفش را بزند مخاطب خودش میفهمد کی بد است بهمرور پس میزند؛ اما به گمان من این ناهنجاری و بلبشوی فرهنگی است نه آزادی.
در ضمن در زمانهای هستیم که پروپاگاندا و هیاهوی فضای مجازی، فن پیجویی کردنها و تبلیغات رنگارنگ تفکر و انتخاب را از خواننده سلب میکند؛ چهبسا هرگز معلوم نشود کدام اثر خوب است و کدام خوب نما! اتفاقی که در طولانیمدت نیفتد این است که خواننده عمومی از فضای شهر و داستان زده میشود چون مدام میشنود فلان اثر درجهیک است میخواند و درنهایت میبیند به لعنت خدا نمیارزد. همینطور شده که مردم میگویند شعر سپید یعنی شعری که نفهمی چه میگوید!
پس شاعر زیاد باشد اشکالی ندارد ولی چاپ و عرضه کتاب ظلم به خواننده است مردم پول میدهند کتاب میخرند که چیز خوب بخوانند نه هر تراوش فکری بیارزشی را چرا مخاطب امروز با برخی از شعرها ارتباط نمیگیرد؟
این موضوع دوطرفه است، یک بخش برمیگردد به همان پاسخ سؤال قبل که پاسخ نیازهای خود را در این اشعار پیدا نمیکند، جهان شعر جهانی بسیار متفاوت از آن چیزی است که درک میکند و او را احاطه کرده، دغدغههای که دارد پرسشهایی که برایش پیش میآید در این اشعار پیدا نمیکند. هم به لحاظ محتوا و همزبان و کلماتی که به کار گرفته میشود. دایره واژگان شعر امروز هنوز بهروزرسانی نشده. نیما سعی کرد از کلمات مورداستفاده روزگارش در شعر بهره ببرد همچنین در روزگار قبلتر از آن استاد بهار؛ که باعث شد خواننده احساس قرابت با شعر کند.
اما بخش دوم این ماجرا مربوط به سواد خواننده امروزی است. مخاطب عام سعی نمیکند سواد شعرخوانی خود را بالا ببرد. چه به لحاظ دایره واژگانی چه سطح تفکر و وسعت دنیای پیرامونش.
با توجه به اینکه بناست در رابطه با مجموعه شعرتان گفتوگوی دیگری داشته باشیم در این نشست بهعنوان سخن پایانی اگر مطلبی هست بفرمایید:
حرف آخر را درباره شهر نیشابور و خراسان میگویم. خراسان از گذشته مرکز ادب و تمدن و هنر بوده است. در نیمه دوم قرن سوم تا پایان قرن پنجم، سبک خراسانی در خراسان بزرگ شکل گرفت. یعنی نخستین آثار زبان فارسی. از رودکی گرفته تا فردوسی و بعدها خیام و عطار همگی اهل خراسان بزرگ بودهاند.
من علاقه خاصی به شهر نیشابور دارم به واسطه فیروزه و فیروزه تراشی، به خاطر آخرین ایستگاه توقف قبل از مشهد، امام رضا (ع)، برای نام نیشابور که همواره یادآور تمدن شرق است.
- شناسه : 6341
- ۲۲ مهر ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۳
- ارسال توسط : سردبیر
هوای شعر ابری ست
برچسب ها
افزایش تولید، رکورد رشد سود و عبور از بحران انرژی در سالی پرچالش
درخشش مدیریت فولاد خراسان در سایه خاموشیها و کمبود گاز
گرمای بیسابقه، قطعی برق و فشار مضاعف بر آبفای نیشابور؛ تأمین آب در روزهای داغ پیش رو به مرز بحران رسیده
هشدار سرپرست شرکت آبفای نیشابور: پمپ آب منازل سرطان شبکه آب شهری
مدیر امور منابع آب نیشابور خبر داد:
مسدود کردن بیش از ۲۰۰ حلقه چاه غیرمجاز و صرفهجویی ۱۱ میلیون مترمکعبی / بدمصرفی شدید آب شرب در نیشابور
درخشش مدیریت فولاد خراسان در سایه خاموشیها و کمبود گاز
خاتون شرق- سهشنبه ۱۷ تیرماه مجمععمومی عادی شرکت مجتمع فولاد خراسان با نماد بورسی فخاس در سالن همایشهای هتل نوین پلاس مشهد با حضور کتایون دوانلو نماینده صندوق بیمه روستائیان و عشایر به عنوان رئیس مجمع، یحیوی نماینده شرکت سرمایهگذاری معادن و فلزات به عنوان ناظر اول، مظاهری شرکت سرمایهگذاری ارشک به عنوان ناظر دوم، طهمورث جوانبخت مدیرعامل و نایبرئیس هیئتمدیره شرکت مجتمع فولاد خراسان، شریعه نماینده مؤسسه حسابرسی و بازرس قانونی هیئترئیسه و دانیال آستانه به عنوان دبیر جلسه برگزار شد.
هشدار سرپرست شرکت آبفای نیشابور: پمپ آب منازل سرطان شبکه آب شهری
خاتون شرق- تابستان داغ نیشابور نفسها را به شماره انداخته و سایه بحران آب هر روز پررنگتر میشود.
مسدود کردن بیش از ۲۰۰ حلقه چاه غیرمجاز و صرفهجویی ۱۱ میلیون مترمکعبی / بدمصرفی شدید آب شرب در نیشابور
خاتون شرق- سعیدرضا خجستهپور مدیر امور منابع آب نیشابور گفت: امسال پنجمین سال متوالی است که وارد دوره خشکسالی شدهایم و در سال آبی امسال هم با حدود 170 میلیمتر بارش میانگین با کاهش 30 درصدی بارشها نسبت به میانگین درازمدت در شهرستان نیشابور مواجه هستیم.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
دیدگاه بسته شده است.
جديدترين ها
- عضو هیئت رئیسه اتاق اصناف نیشابور خبرداد: کاهش تعداد واحدهای فاقد پروانه نتیجه تعامل با نیروی انتظامی و اطلاعرسانی مستمر
- آب مجازی، تشنگی واقعی؛ روایت کشاورزی ناپایدار و ورشکستگی آبی در ایران
- فرماندار: زمینهای جاده باغرود باید از بلاتکلیفی خارج شود
- شعلههای بحران در ارتفاعات بینالود/ هشدار: سرعت بیابانی شدن اراضی نیشابور از میانگین کشوری بالاتر است
- درخشش مدیریت فولاد خراسان در سایه خاموشیها و کمبود گاز
- افتتاح بیمارستان سوم نیشابور در هفته دولت / خارج شدن بیمارستانهای نیشابور از لیست سیاه طلبکاران
- هشدار سرپرست شرکت آبفای نیشابور: پمپ آب منازل سرطان شبکه آب شهری
- مرمت آرامگاه یغمای خشتمال نیشابوری
- بخشی از روایت رسانهها از جنگ ایران و اسرائیل
- جنگ روایتها در نبردهای مدرن
- فرهنگسرای سیمرغ میزبان فعالان و دوستداران طبیعت شد
- ناامیدی شورای شهر از ادامه کار و پیگیری مصوبات از شهرداری/ رکورد تغییر اعضای شورای شهر نیشابور شکست
- همبستگی ملی؛ دیوار دفاعی که از درون ترک برمیدارد
- تکذیب خبر تغییر کاربری یا انتقال درمانگاه عطار
- آغاز عملیات اجرایی خط اصلی جمعآوری فاضلاب غرب نیشابور
:: سیاسی
عضو هیئت رئیسه اتاق اصناف نیشابور خبرداد: کاهش تعداد واحدهای فاقد پروانه نتیجه تعامل با نیروی انتظامی و اطلاعرسانی مستمر
خاتون شرق- به همت اتاق اصناف نیشابور نخستین جلسه هماندیشی فعالان حوزه تجارت و بازار نیشابور با حضور اعضای اتحادیههای صنفی در سالن اجتماعات دانشگاه نیشابور برگزار شد.
آب مجازی، تشنگی واقعی؛ روایت کشاورزی ناپایدار و ورشکستگی آبی در ایران
خاتون شرق- بحران آب امروز، به یکی از اصلیترین چالشهای امنیتی، انسانی، اقتصادی و محیطزیستی بدل شده است و به همین دلیل، مفهوم «آب مجازی» (Virtual Water) اهمیتی دوچندان یافته است. در این مطلب روزبه اسکندری، پژوهشگر مستقل محیط زیست علاوه بر توضیح این مفهوم، سیاستهای آبی ایران را مورد بررسی قرار میدهد.
شعلههای بحران در ارتفاعات بینالود/ هشدار: سرعت بیابانی شدن اراضی نیشابور از میانگین کشوری بالاتر است
خاتون شرق- جمعه گذشته بخشهایی از ارتفاعات بینالود در منطقه روستای برفریز نیشابور طعمه آتش شد و حدود ۱۰ هکتار از مراتع این ناحیه دچار حریق گسترده شد. این حادثه که حوالی ساعت ۱۵ اطلاعرسانی شد، در سایه همکاری نیروهای مردمی، تیمهای امدادی و اداره منابع طبیعی تا ساعت ۱۹:۳۰ همان روز مهار شد؛ اما نشانههای آن هنوز بر پهنه زخمخورده کوههای بینالود خودنمایی میکند.
بخشی از روایت رسانهها از جنگ ایران و اسرائیل
خاتون شرق- نگاهی به رسانه های جهان
:: اجتماعی
عضو هیئت رئیسه اتاق اصناف نیشابور خبرداد: کاهش تعداد واحدهای فاقد پروانه نتیجه تعامل با نیروی انتظامی و اطلاعرسانی مستمر
خاتون شرق- به همت اتاق اصناف نیشابور نخستین جلسه هماندیشی فعالان حوزه تجارت و بازار نیشابور با حضور اعضای اتحادیههای صنفی در سالن اجتماعات دانشگاه نیشابور برگزار شد.
آب مجازی، تشنگی واقعی؛ روایت کشاورزی ناپایدار و ورشکستگی آبی در ایران
خاتون شرق- بحران آب امروز، به یکی از اصلیترین چالشهای امنیتی، انسانی، اقتصادی و محیطزیستی بدل شده است و به همین دلیل، مفهوم «آب مجازی» (Virtual Water) اهمیتی دوچندان یافته است. در این مطلب روزبه اسکندری، پژوهشگر مستقل محیط زیست علاوه بر توضیح این مفهوم، سیاستهای آبی ایران را مورد بررسی قرار میدهد.
فرماندار: زمینهای جاده باغرود باید از بلاتکلیفی خارج شود
خاتون شرق- با گذشت دو دهه از مطرح شدن طرح روشنایی جاده باغرود، اجرای این پروژه از صبح سهشنبه بهطور رسمی آغاز میشود؛ محوری که به گفته فرماندار نیشابور، تنها مسیر گردشگری رسمی این شهرستان بهشمار میرود و سالهاست بهدلیل مشکلات اداری، قانونی و زیرساختی بلاتکلیف مانده است.
شعلههای بحران در ارتفاعات بینالود/ هشدار: سرعت بیابانی شدن اراضی نیشابور از میانگین کشوری بالاتر است
خاتون شرق- جمعه گذشته بخشهایی از ارتفاعات بینالود در منطقه روستای برفریز نیشابور طعمه آتش شد و حدود ۱۰ هکتار از مراتع این ناحیه دچار حریق گسترده شد. این حادثه که حوالی ساعت ۱۵ اطلاعرسانی شد، در سایه همکاری نیروهای مردمی، تیمهای امدادی و اداره منابع طبیعی تا ساعت ۱۹:۳۰ همان روز مهار شد؛ اما نشانههای آن هنوز بر پهنه زخمخورده کوههای بینالود خودنمایی میکند.
:: ورزشی
درخشش دانشآموزان ورزشکار نیشابور در مسابقات قهرمانی استان
خاتون شرق- مراسم اختتامیه یکی از گستردهترین رویدادهای ورزشی دانشآموزی استان خراسان رضوی روز یکشنبه ۲۷ خرداد در نیشابور برگزار شد. این رقابتها که در دو رشته دوومیدانی و بسکتبال ویژه دانشآموزان پسر و دختر برگزار شده بود، از ۱۸ تا ۲۶ خرداد در مجموعههای ورزشی وکیلی ۹۹ و ۱۰۰ و همچنین پیست تارتان ورزشگاه انقلاب پیگیری شد.
افتتاح زمین چمن مصنوعی فوتبال شهدای دانشآموز و دانشجو
خاتون شرق- دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور در گامی مؤثر برای ارتقای سطح ورزش در این شهرستان زمین چمن مصنوعی فوتبال شهدای دانشآموز و دانشجو را با حضور مسئولان دانشگاه و سرمایهگذاران بخش خصوصی افتتاح کرد.
رقیه محمودآبادی قهرمان آسیا شد
خاتون شرق- رقیه محمود آبادی بانوی ورزشکار نیشابوری موفق شد در رقابت های کشتی آلیش قهرمانی آسیا به مدال طلای وزن ۶۵ کیلوگرم دست یابد و بر بام آسیا تکیه کند.
درخشش جهانی دختر شطرنجباز نیشابور در المپیاد دانشآموزی
خاتون شرق- روشا اکبری دختر ۱۳ساله نیشابوری، با تکیه بر استعداد، تلاش و پشتکار، در رقابتهای شطرنج برقآسای المپیاد جهانی دانشآموزی، مدال طلا را از آن خود کرد و افتخاری بزرگ برای شهر و استانش رقم زد.
اوقات شرعی
3:8 مانده تا غروب خورشید |
03:40:22 | ![]() |
05:25:50 | ![]() |
12:38:13 | ![]() |
19:48:42 | ![]() |
20:10:02 | ![]() |
اوقات به افق : |