کودک‌آزاری در صدر تماس‎‌های اورژانس اجتماعی نیشابور
کودک‌آزاری در صدر تماس‎‌های اورژانس اجتماعی نیشابور
خاتون شرق- علی صدر رئیس اداره بهزیستی نیشابور در نشست خبری به مناسبت هفته بهزیستی با اشاره به اینکه اورژانس اجتماعی نیشابور از سطح 2 به یک ارتقا پیدا کرده گفت: ارائه خدمات به برخی شهرستان‌های مجاور در این حوزه برعهده نیشابور است و در سال 1403 تعداد سه هزار و 602 نفر تحت پوشش خدمات اورژانس اجتماعی نیشابور قرار گرفتند و از ابتدای امسال هم به یک هزار و 985 در این حوزه خدمات ارائه شده است و بیشتر این موارد شامل کودک‌آزاری، همسرآزاری، سالمندآزاری و افراد بدسرپرست و بی‌سرپرست بوده است و متقاضیان می‌توانند از طریق خط 123 ارتباط برقرار کنند و سه تیم به صورت 24 ساعته خدمات می‌دهند.

علی صدر رئیس اداره بهزیستی نیشابور در نشست خبری به مناسبت هفته بهزیستی با اشاره به اینکه اورژانس اجتماعی نیشابور از سطح ۲ به یک ارتقا پیدا کرده گفت: ارائه خدمات به برخی شهرستان‌های مجاور در این حوزه برعهده نیشابور است و در سال ۱۴۰۳ تعداد سه هزار و ۶۰۲ نفر تحت پوشش خدمات اورژانس اجتماعی نیشابور قرار گرفتند و از ابتدای امسال هم به یک هزار و ۹۸۵ در این حوزه خدمات ارائه شده است و بیشتر این موارد شامل کودک‌آزاری، همسرآزاری، سالمندآزاری و افراد بدسرپرست و بی‌سرپرست بوده است و متقاضیان می‌توانند از طریق خط ۱۲۳ ارتباط برقرار کنند و سه تیم به صورت ۲۴ ساعته خدمات می‌دهند.
وی افزود: در سه ماهه نخست امسال بیشترین تماس‌ها با اورژانس اجتماعی مربوط به کودک آزاری با ۵۰ تماس بوده که بیشتر مربوط به تنبیه بدنی بوده است.
وی درباره نحوه حمایت از فرزندانی که به سن قانونی رسیده و از بهزیستی خارج می‌شوند گفت: بچه‌های نیازمند به حمایت از بدو تولد تحت حمایت بهزیستی قرار می‌گیرند و حتی فرزندان با سن بالاتر از ۱۸ سال هم داریم به خصوص برای دختران که چون هنوز بستر مناسبی برای حضورشان در جامعه فراهم نشده تحت حمایت بهزیستی هستند.
وی افزود: زمینه حضور این فرزندان در جامعه و اشتغال و ازدواجشان بخشی توسط سازمان بهزیستی و بخشی هم توسط خیران فراهم می‌شود و در حال حاضر مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان برای فرزندانی که می‌خواهند مستقل شوند در نظر گرفته شده و همه فرزندان تحت پوشش مشمول دریافت تسهیلات سازمان بهزیستی هستند.
وی گفت: در حال حاضر ۱۱۸ فرزند تحت پوشش چهار مؤسسه خیریه در نیشابور است و فرزندان زیر چهارده سال چهار میلیون و بالای پانزده سال پنج میلیون تومان به صورت ماهیانه یارانه دریافت می‌کنند البته این مبلغ کفایت نمی‌کند و اضافه بر آن از محل کمک‌های مردمی و خیرین تامین می‌شود.
وی اظهار کرد: سامانه تصمیم برای نوبت‌دهی اینترنتی درخواست طلاق توافقی، طلاق یکطرفه به درخواست زوج و یا زوجه توسط سازمان بهزیستی کشور راه اندازی شد و از سال ۱۳۹۵ تا اسفند ۱۴۰۳ فعال بود.
وی گفت: در پایان این طرح تا ۲۵ درصد سازش در متقاضیان طلاق ثبت شد و به ۷۵ درصد باقی‌مانده هم که وارد چرخه طلاق شدند آموزش‌های لازم برای دریافت مهارت‌های پس از طلاق داده شد تا آسیب کمتری متوجه ایشان و فرزندانشان شود و بسیاری از اینها برای مشاوره مجدد مراجعه کردند.


وی خاطرنشان کرد: از امسال این طرح به سامانه مسیر واگذار شد و با نظارت دادگستری مراکزی برای ارائه مشاوره معرفی شده‌اند.
وی با بیان اینکه شهر نیشابور دارای یک گرمخانه با ظرفیت ۱۲ نفر است که هنوز شرایط ایده‌آلی ندارد اظهار کرد: هیچ کدام از ۵۲ نفر پرسنل اداره بهزیستی نیشابور دارای مرکز مشاوره نیستند و اما در خارج از ساعات اداری به عنوان مشاور منعی ندارد و در برخی رشته‌ها مانند مددکاری به دلیل کمبود نیرو و متقاضی زیاد در خارج از ساعات اداری خدمات ارائه می‌کنند.

خطر جنگ دامنگیر سالمندان بهزیستی
وی گفت: به خاطر شرایط جنگی اخیر برخی مراکز بهزیستی در تهران دچار آسیب شد و قرار بر این بود اگر جنگ گسترش پیدا کند مقداری از بار مراکز شهرستانی سبک شود تا اگر دامنه این آسیب‌ها در شهرهای مرکزی مانند تهران و اصفهان بیشتر شد سالمندان و معلولان به شهرستان‌هایی مانند نیشابور منتقل شود که آن هم متوقف شد و اخباری مانند تعطیلی بنیاد فرزانگان مهر پرندیس که به صورت روزانه به سالمندان در نیشابور خدمات ارائه می دهد صحت ندارد و درباره این مرکز در حال حاضر مسئله اجاره مطرح است و شخص خیری هم که حمایت می‌کرد به خاطر آسیب‌هایی که مرکز تولیدی‌اش در جنگ اخیر متحمل شده دیگر توان ادامه این حمایت‌ها را ندارد.
وی افزود: خانه امن برای افرادی است که در محل زندگی خودشان در معرض خشونت قرار دارند و در نیشابور خانه امن نداریم و ایجاد این خانه در نیشابور ماهیانه حداقل ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و اگر نیاز به خانه امن داشته باشیم از ظرفیت استان استفاده می‌کنیم.

افتتاخ مرکز توانبخشی
صدر درباره ایجاد مرکز مثبت زندگی در نیشابور اظهار کرد: موافقت اصولی این مرکز صادر شده و مرکز توانبخشی بهمن هفته آینده برای معلولان ذهنی دختر بالای ۱۴ سال به بهره‌بردای خواهد رسید و موافقت اصولی برای ۲ مرکز دیگر هم برای سالمندان و توانبخشی معلولان صادر شده است.
وی گفت: پارسال ۱۷۰ نفر از مددجویان برای ساخت مسکن ۱۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به صورت بلاعوض پرداخت شد و از ۶۷ میلیارد تومان اعتبار سال گذشته به طور کامل اختصاص پیدا کرده و اعتبار امسال هنوز اعلام نشده است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر در نیشابور ۱۱ هزار و ۳۴۲ نفر معلول در نیشابور وجود دارد که این تعداد هشت و نیم درصد از جمعیت معلولان استان را شامل می‌شود.
وی درباره میزان مشارکت‌های مردمی و خیرین با بهزیستی گفت: از ابتدای امسال بالغ بر چهار میلیارد ریال مشارکت نقدی و ۲۵ میلیارد ریال مشارکت غیرنقدی و هشت میلیارد هم مشارکت خدماتی جذب شده است و پارسال هم ۶ میلیارد مشارکت نقدی و ۹۰ میلیون ریال مشارکت غیرنقدی و ۳۵ میلیون ریال مشارکت خدماتی بوده است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر بهزیستی نیشابور برای ۳۸۴ نفر بیمه پرداخت می‌کند و پارسال چهارونیم میلیارد تومان سهم بیمه کارفرما و خویش‌فرما پرداخت شد.
رئیس اداره بهزیستی نیشابور گفت: با پیگیری‌های سازمان بهزیستی توانستیم یک آزمون استخدامی ویژه معلولان داشته باشیم و در آخرین آزمون استخدامی معلولین یک هزار و ۷۰۰ نفر دراستان خراسان رضوی شرکت کردند که در نهایت ۱۰ نفر جذب شدند و از این تعداد ۲ نفر از نیشابور بودند.

گزارشی از اقدامات و حمایت‌های بهزیستی نیشابور در حوزه اجتماعی و پیشگیری

حمایت مستمر از ۷۴۲ زن سرپرست خانوار و بیش از ۶۸۰۰ معلول در نیشابور

اداره بهزیستی نیشابور در سال جاری با اجرای طرح‌ها و پرداخت‌های گسترده، نقش مؤثری در حمایت از گروه‌های آسیب‌پذیر ایفا کرده است. طبق اعلام این اداره، در حال حاضر ۷۴۲ زن سرپرست خانوار تحت پوشش هستند که از این میان، ۹۰ نفر با موفقیت بازتوان شده‌اند.
در حوزه پرداخت‌های مالی، مستمری ماهیانه‌ای به ارزش ۳۱ میلیارد ریال در حوزه اجتماعی به صورت مستمر پرداخت می‌شود. همچنین، کمک‌های موردی به ارزش ۳۰ میلیارد ریال به ۱۱۶۸ نفر تخصیص یافته است.
در بخش بیمه، ۵۳۰ زن دارای بیمه تأمین اجتماعی هستند که ۲۰۰ نفر از آن‌ها با دریافت مستمری از چرخه حمایت خارج شده‌اند و ۳۳۰ نفر همچنان تحت حمایت اداره بهزیستی قرار دارند.
در سال ۱۴۰۳ حضانت ۱۲۰ فرزند و در سال ۱۴۰۴ تاکنون حضانت ۳۴ فرزند از سوی بهزیستی تعیین تکلیف شده است. همچنین، تعداد ۲۶۱ خانواده دارای فرزند دوقلو و ۱۱ خانواده دارای فرزند سه‌قلو از خدمات حمایتی بهره‌مند هستند.
در حوزه توانبخشی، ۶۸۵۸ نفر از افراد دارای معلولیت مستمری ماهیانه دریافت می‌کنند و ۲۳۶ نفر نیز در نوبت ثبت‌نام برای دریافت این خدمات هستند. مجموع پرداختی سازمان برای این حمایت‌ها ماهیانه این توانیابان بیش از ۱۳ میلیارد تومان اعلام شده است.
در سال گذشته، مبلغ ۸۵۰ میلیون تومان برای مناسب‌سازی منازل و خودروهای مددجویان هزینه شده است. این اقدام در راستای توانمندسازی معلولان انجام شده و در حوزه مناسب‌سازی فضای فیزیکی محیط شهری و ادارات نیز پیشرفت چشمگیری حاصل شده است؛ به طوری که ۱۰ اداره شهرستان موفق به کسب صد درصد امتیاز در ارزیابی جشنواره شهید رجایی شده‌اند.
در حوزه پیشگیری از معلولیت‌ها، طرح غربالگری شنوایی نوزادان در سال ۱۴۰۳ با پوشش ۵۶۰۰ نوزاد و اعتبار ۴۰۰ میلیون ریال اجرا شد. همچنین، غربالگری شنوایی برای ۲۵۰۰ کودک ۳ تا ۶ سال و غربالگری بینایی برای ۲۰۰۰ کودک در همین رده سنی انجام شد که به ترتیب ۴۰۰ میلیون و ۷۰۰ میلیون ریال اعتبار برای این طرح‌ها تخصیص یافت.
در حوزه مشاوره ژنتیک، ۲۵ نفر خدمات مشاوره دریافت کرده‌اند و آزمایش‌های ژنتیک برای ۸ نفر انجام شده است. اعتبار تخصیص‌یافته به این بخش ۱ میلیارد ریال بوده است.
سایر طرح‌های اجرا شده شامل آگاه‌سازی در زمینه پیشگیری از معلولیت‌ها در سالمندان با پوشش ۵۹۰ نفر، طرح مانا با هدف مشارکت اجتماعی نوجوانان ایران برای ۲۰ نفر، و طرح خاتم برای خودمراقبتی و تقویت مهارت‌های زنان با حضور ۱۰۰ نفر بوده است.
در زمینه پیشگیری از اعتیاد، ۵ مرکز ماده ۱۵، یک مرکز ماده ۱۶ و یک مرکز DIC در حال ارائه خدمت هستند. در حال حاضر، ۱۷۵ نفر در مراکز ماده ۱۵ تحت درمان قرار دارند.
یارانه پرداختی ماهیانه به مراکز موبایل ون، DIC و یاری‌برگ برابر با ۵.۴ میلیارد ریال بوده است. همچنین، میزان پرداخت‌های موردی شامل یاری‌برگ و تسهیلات اشتغال به ۷۸ میلیارد ریال رسیده است.