همایش شوراهای اسلامی بخش مرکزی شهرستان نیشابور با حضور علیرضا قامتی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، مهدی دونده معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان نیشابور، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه نیشابور، فرمانداران شهرستان های فیروزه، زبرخان و میان جلگه، حاجی بیگلو رئیس شورای عالی استان ها بهمراه جمعی از مسئولین شهرستان و اعضای شورای اسلامی و دهیاران بخش مرکزی شهرستان نیشابور در اردوگاه بینالمللی باغرود برگزار شد.
این رویداد که با هدف بررسی مسائل و ظرفیتهای مدیریت محلی در نیشابور برگزار شد، بستری برای گفتوگو پیرامون چالشها، فرصتها و نقشآفرینی شوراها در توسعه پایدار روستاها بود.
تأکید بر آمارمحوری در بیان کمبودها
علیرضا قامتی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی در این مراسم با نگاهی آسیبشناسانه به وضعیت توسعهای استان، اظهار کرد: درآمد سرانه یک شهروند خراسانی بهطور تقریبی کمتر از ۷۰ درصد میانگین کشوری است و این نشان میدهد که استان خراسان رضوی حدود ۳۵ درصد در این شاخص عقبماندهتر از میانگین ملی است.
وی افزود: برای برطرف کردن این عقبماندگی، باید ضمن شناسایی دقیق کمبودها، از ارائه سخنان کلی و فاقد عدد و رقم پرهیز کرد تا اعتماد عمومی حفظ شود.
قامتی همچنین خطاب به دهیاران تأکید کرد: باید اقدامات سالانه خود را بهصورت شفاف با مردم در میان بگذارند تا حس مشارکت و آگاهی عمومی تقویت شود. او با اشاره به ظرفیت شوراها، آنها را سرمایههای اجتماعی ارزشمندی دانست که باید با آمار دقیق، عملکرد خود را در معرض قضاوت افکار عمومی قرار دهند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی گفت: مسئول عقب ماندگی از برخی پیشرفتها خارج از مجموعه های موجود نیست.
علیرضا قامتی افزود: کسانی که مسئولیت قبول کردند باید کاری کنند که آخر سال بگویند از فلان نقطه به این نقطه رسیدیم.
وی با بیان اینکه زمانی که کار را در استانداری تحویل گرفتیم ۳۰ درصد از خیلی شاخصهای اقتصادی کشور عقب بودیم، اظهار کرد: ولی در فاصله موجود تا الآن بر اساس مدیریت و انسجام توانستیم ۱۰ درصد از این عقب ماندگی را کمتر کنیم.
معاون استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه وفاق یعنی بی وقفه کار کردن، بی منت کار کردن و درک صحیح از شرایط، تصریح کرد: به خاطر غفلتی که در قدیم شده، امروز دچار بحران منابع آب و ناترازی انرژی هستیم.
قامتی اضافه کرد: موانع و فرصت ها را شناسایی کنید، با آوردن مردم به صحنه و انسجام داخلی، می شود پیشرفت را رقم زد.
شوراها بدون مشورت به جمود میرسند
مهدی دونده معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور، نیز در این همایش بر اهمیت نهاد مشورت در مدیریت تأکید کرد و گفت: شوراها نماد عقل جمعیاند. هرگاه تنها به رأی شخصی خود بسنده کنیم، نتیجه آن جمود و عقبماندگی خواهد بود.
وی با اشاره به ریشههای دینی و اجتماعی شورا افزود: در آموزههای دینی ما، شورا جایگاهی برجسته دارد و از اینرو، نهاد شورا باید از حواشی بهدور بوده و با تمرکز بر مسائل اصلی، در راستای ارتقای کیفیت زندگی مردم حرکت کند.
لزوم همگرایی و پرهیز از حاشیهها
علی تابش بخشدار مرکزی نیشابور نیز در سخنان خود به اهمیت همدلی در ساختار شوراها پرداخت و گفت: در موارد معدودی شاهد بروز مسائل حاشیهای در شوراها هستیم که امیدواریم با عقلانیت و گفتوگو برطرف شود. اگر حتی سوءتفاهم کوچکی در یک مجموعه شورایی وجود دارد، باید کنار گذاشته شود تا بتوانیم با فکر جمعی در مسیر توسعه گام برداریم.
وی با اشاره به ظرفیت بالای بخش مرکزی نیشابور، یادآور شد: این بخش با ۴۵۱ آبادی، ۱۷۴ دهیاری و جمعیتی بالغ بر ۷۳ هزار نفر، جمعیتی بیشتر از ۳۰ شهرستان کشور دارد و حدود ۶ درصد کل آبادیهای استان را در خود جای داده است.
تابش تأکید کرد: وجود ۹۰ آبادی در حریم شهری نیشابور موجب تأخیر در برخی ارتقاءها شده و خواستار نگاه ویژه مدیران به این بخش هستیم.
وی افزود: رفتار اداری ما باید نشأت گرفته از روحیه مردم سالاری و دموکراسی باشد و شوراها سعی کنند خواسته های مردم را پیگیری کنند.
شوراها هنوز جایگاه واقعی خود را نیافتهاند
یحیی سلیمانی، نماینده مردم نیشابور، فیروزه، زبرخان و میانجلگه در مجلس شورای اسلامی، با نگاهی نقادانه به وضعیت شوراها در کشور گفت: متأسفانه شوراهای شهر و روستا هنوز به جایگاه واقعی خود واقف نیستند. برخی شوراها تحت تأثیر حواشی، از وظایف اصلیشان دور شدهاند و مصوباتی شتابزده را به ثبت میرسانند که کارآمدی لازم را ندارد.
وی با اشاره به اهداف اولیه تشکیل شوراها افزود: یکی از اهداف اصلی این نهاد تمرکززدایی بود، اما مقاومتهایی در سطوح مدیریتی بالا، مانع تحقق این هدف شده است. ما هنوز نتوانستهایم از این ظرفیت بزرگ به درستی استفاده کنیم.
سلیمانی به تلاشهای مجلس برای اصلاح وضعیت موجود نیز اشاره کرد و گفت: با وجود تصویب قانون درآمد پایدار و اصلاحات قانون شوراها در مجلس یازدهم، همچنان نارساییهایی در پاسخگویی به نیازهای مدیریت محلی وجود دارد.
اتحاد نمایندگان برای پیشبرد توسعه
محمد رستمی دیگر نماینده مردم نیشابور، فیروزه، زبرخان و میانجلگه در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: در حال حاضر، میان نمایندگان و مدیران نیشابور اتحاد خوبی وجود دارد و همه تلاش میکنند تا وضعیت موجود را بهبود ببخشند.
او افزود: تعامل سازنده میان نمایندگان، شوراها و دستگاههای اجرایی میتواند به تصمیمگیریهای مؤثرتری منجر شود و نتیجه آن، رضایت بیشتر مردم خواهد بود. رستمی تأکید کرد که سرمایه اجتماعی شوراها نباید درگیر تنشهای داخلی شود و همه باید در جهت حل مشکلات مردم همصدا باشند.
حقالجلسات اعضای شورای روستا باید پرداخت شود
رئیس شورای عالی استانها گفت: پرداخت حقالجلسات اعضای شورای روستا براساس مصوبه هیئت وزیران الزامی است و در صورت عدم اجرا، با مدیران خاطی برخورد خواهد شد.
موسیالرضا حاجیبگلو رئیس شورای عالی استانها، پنجشنبهشب در گردهمایی بزرگ شوراهای اسلامی شهر و روستای بخش مرکزی شهرستان نیشابور که در اردوگاه شهید رجایی باغرود برگزار شد، اظهار کرد: شوراهای اسلامی رکن چهارم نظام هستند و در راستای راهبردهای کلی جمهوری اسلامی حرکت میکنند.
وی افزود: شوراهای اسلامی شهر و روستا همراه و همگام با دولت هستند و برای تحقق اهداف شوراها، همکاری با دولت و مجلس امری ضروری است.
حاجیبگلو با اشاره به ضرورت تأمین بیمه اعضای شوراها بیان کرد: این موضوع در برنامههای شورای عالی استانها قرار دارد و در حال پیگیری از دولت و مجلس هستیم. خانوادههای اعضای شورا نیز باید از حداقلهای حمایتی برخوردار باشند.
وی همچنین اظهار داشت: اگر حمایتهای بیدریغ رئیس مجلس شورای اسلامی نبود، بسیاری از اصلاحات قانونی در حوزه شوراها محقق نمیشد.
حاجیبگلو خاطرنشان کرد: شوراها در دورترین نقاط شهری و روستایی مشغول خدمترسانی هستند و مسیر امیدآفرینی را در پیش گرفتهاند.
او تأکید کرد: براساس مصوبه هیئت وزیران، حقالجلسات اعضای شورای روستا باید پرداخت شود. این مصوبه به قانون تبدیل شده و هر مدیری که از اجرای آن خودداری کند، ترک فعل کرده و پیگیری خواهد شد. همچنین، موضوع حق بیمه اعضا نیز از سوی شوراها دنبال میشود.
رئیس شورای عالی استانها در پایان گفت: عملکردها نشان خواهد داد که چگونه در کنار دولت و مجلس برای خدمت به مردم آمادهایم؛ هرچند گاهی نیز کملطفیهایی نسبت به جامعه شورایی مشاهده میشود.
در پایان این مراسم از ۱۴ نفر از اعضای شورای اسلامی شهرستان نیشابور شامل نمایندگان دو بخش مرکزی و سرولایت و سه شهر نیشابور، چکنه و بار تقدیر با اهدای لوح تقدیر شد.